Laatste nieuws

9-09-2015

Nieuwe stimuleringsregeling voor verduurzaming sportaccommodaties

Lees meer

1-05-2015

Nederland nalatig met energiebesparing gebouwen

Lees meer

19-02-2015

Zo werkt de CO2-Prestatieladder

Lees meer

8-09-2014

Energielabel voor nieuwe utiliteitsgebouwen

Lees meer

31-07-2014

Trend: doe-het-zelven met energie

Lees meer

Weersverwachting
Den Haag
Partners

Woningen en energielabels

Een energielabel geeft de energiezuinigheid van een woning weer

Het energielabel is ingevoerd omdat de Europese Unie minder afhankelijk wil zijn van de grondstoffen uit het buitenland. Door het energielabel worden woningeigenaren zich bewust van de hoeveelheid energie die zij verbruiken en de besparingen die behaald kunnen worden. De verwachting is dat de prijzen van fossiele brandstoffen de komende tijd zullen blijven stijgen. Dus is het raadzaam om te investeren in verduurzaming van uw vastgoed.

Het energielabel kunt u gebruiken als weergave van de huidige staat van uw woning(en). Het energielabel loopt op van G naar A. Hoe dichter bij de A, hoe zuiniger de woning. Als u weet wat het energielabel van uw woning is en hoe u dit label kunt verbeteren, kunt u deze verbetering uitbesteden aan Labelsprong. Wij nemen dan samen met onze partners de leiding over het project om de woning(en) te verbeteren. Zo heeft u één aanspreekpunt bij vragen en bent u zeker van een stukje vakwerk! Ook kunnen wij, indien gewenst, het onderhoud van de geplaatste installaties op ons nemen.

Verkoop

Uit onderzoek is gebleken dat woningen met een ‘groen’ energielabel sneller en tegen een hogere prijs verkocht worden dan woningen zonder energielabel. Het is daarom raadzaam om mogelijke kopers een rapport over het huis te laten zien, waarin vermeld wordt wat er al gedaan is en wat er nog gedaan kan worden om de maandelijkse energielasten omlaag te brengen.

Verhuur

Per 1 juli 2011 is het energielabel van een woning in het WWS (woningwaarderingsstelsel) verwerkt. De punten voor verwarmingswijze (onderdeel 3) en warmte-isolatie(onderdeel 4) zijn vervangen door een waardering op basis van het energielabel van de woning. Is er geen energielabel, dan geldt een waardering op basis van het bouwjaar van de woning. Vaak komt dit negatiever uit dan wanneer er met een energielabel gewerkt kan worden. Het vernieuwde WWS geldt voor huurovereenkomsten die zijn ingegaan op 1 juli 2008 of later, of als de woning een energielabel heeft. Labelsprong heeft gecertificeerde mensen in dienst, die de waardering in het WWS voor u kunnen verzorgen.

Verplichting

De verplichting voor een energielabel die in 2008 is vastgesteld is nog steeds van kracht. Op dit moment staan er nog geen sancties op het niet hebben van een energielabel. De verwachting is dat hier op korte termijn verandering in komt. De Europese Unie heeft het voornemen een boete op te leggen van 90 miljoen euro per jaar als Nederland geen sancties gaat invoeren.