Laatste nieuws

9-09-2015

Nieuwe stimuleringsregeling voor verduurzaming sportaccommodaties

Lees meer

1-05-2015

Nederland nalatig met energiebesparing gebouwen

Lees meer

19-02-2015

Zo werkt de CO2-Prestatieladder

Lees meer

8-09-2014

Energielabel voor nieuwe utiliteitsgebouwen

Lees meer

31-07-2014

Trend: doe-het-zelven met energie

Lees meer

Weersverwachting
Den Haag
Partners

Geen energielabel? Lagere huurprijs.

Vanaf januari 2013 kunnen huurders minder huur gaan betalen als de huurwoning geen energielabel heeft. Bij een nieuw contract moet de verhuurder over een energielabel beschikken. De huurder mag tien procent minder huur gaan betalen zolang er geen label is.

Verhuurders moeten sinds januari 2008 volgens de wet een energielabel voor de huurwoning hebben. Het label geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Toch is er een kans dat een huurder nog nooit een energielabel van een woning heeft gezien. Slechts twee van de zeven miljoen woningen heeft namelijk zo’n label. Negentig procent van die twee miljoen is een huurwoning. Het merendeel daarvan is een sociale huurwoning. Veel particuliere verhuurders moeten dus nog een energielabel aanschaffen, willen ze geen huur mislopen bij het ingaan van een nieuw contract.

Verhuurder op de hoogte stellen
Als de huurder tien procent minder huur gaat betalen vanwege het ontbreken van het energielabel, moet hij of zij de verhuurder hiervan op de hoogte stellen. Zodoende wordt de verhuurder gestimuleerd om het energielabel aan te vragen.

Hoe hoger het label (A, B), des te energiezuiniger de woning is. In de provincie Flevoland zijn de meeste energiezuinige woningen (21 procent). Hier zijn namelijk veel nieuwe woningen gebouwd. In Friesland staan de meeste onzuinige woningen (40 procent).

Wilt u zien of er voor uw woning een energielabel is? Kijk dan op de website www.ep-online.nl.


Bron: Energielabel.nl, CBS, Rijksoverheid.nl